
איך להשיג איזון בית עבודה?
אם הייתי שואל למה אין לך איזון בית עבודה? סביר שרוב התשובות שהייתי מקבל היו נעות סביב 'אין לי ברירה', 'אלו דרישות התפקיד ומקום העבודה שלי', 'הייתי רוצה אבל…'
השבוע שני לקוחות שונים, שאיתם אני עובד בין היתר גם על איזון בית עבודה, שלחו לי לינק לכתבה ששודרה בחדשות בערוץ 11, שניהם כתבו לי משהו בסגנון – "אתה רואה, זה לא אנחנו, אלו החיים".
(מצרף לינק לכתבה למי שלא ראה – https://www.kan.org.il/content/kan/news-series/p-842260/s1/841650/ )
אבל האמת היא שזה כן אנחנו!
אחרי שצפיתי בכתבה החלטתי לכתוב חמישה דברים שלמדתי על איזון בית עבודה:
1️⃣ האחריות היא שלך.
האחראי הבלעדי לאיזון בית עבודה הוא – את/ה. זאת לא האחראיות של המנהל שלך להגיד 'לא' לדברים שנוחתים על השולחן שלך, זאת גם לא האחריות של הארגון לוודא שתצא בזמן הביתה. מנכ"ל החברה לא יפעיל לך בנייד ביטול התראות מייל בשעות ספציפיות וכו'.
עליך להחליט ולהציב את הגבולות שלך.
2️⃣ משמעת עצמית = חופש
חופש אמיתי נובע מסדר ומשמעת. יש לנו אמונה פנימית שחופש אמיתי הוא זמן חופשי שבו דברים קורים באופן ספונטני ופלאי. אבל זה לא ככה. יצירת הרגלים וסדר, ובייחוד שמירה על רמה גבוהה של משמעת בהרגלים אישיים, בשגרה בעבודה או בקבלת החלטות תוביל לחופש גדול יותר. הקפדה על רמה גבוהה של משמעת מאפשרת להזיז משימה ספציפית לחלון אחר, מבלי לפספס כלום.
3️⃣ לא חייבים לעמוד בתוכנית
הלו"ז הוא שלך, וכולנו יודעים כבר שסבירות גובה לא באמת מצליחים לעמוד בו, וזה בסדר! הלו"ז שלך צריך לעבוד בשבילך, הסדר והמשמעות מסעיף 3 וההבנה שלא צריך לעמוד תמיד בתכנון בכל מחיר הם אלו הנותנים לך שליטה בחיים ומאפשרים לבצע שינויים בהתאם. כך למשל, אם תכננתי היום בשעה 10 לבנות מצגת, אפשרי בהחלט שאבצע את המשימה בשש בערב אם בדיוק נכנס לי משהו אחר. הכי חשוב להמנע משיח שלילי עם עצמך כי חישבת מסלול מחדש. חשוב גם לא לשכוח לרווח ולהשאיר מקום בלוז גם למשימות בלתי מתוכננות.
4️⃣ כדורי פלסטיק מול כדורי זכוכית
לכולנו יש אין ספור כדורים באוויר וכל הזמן אנחנו או אחרים מוסיפים עוד כדורים לג'נגל. עלינו לבחון את כל הכדורים שבאוויר ולהחליט, איזה כדור הוא פלסטיק/גומי שאם ייפול על הרצפה נוכל אחר כך להרים אותו ואיזה כדור עשוי זכוכית כך שאם ייפול על הרצפה יתנפץ ולא נוכל לסדר אותו. לאחר מכן נהתמקד בכדורי הזכוכית.
אם כל הכדורים שלך מזכוכית, יש לנו תקלה 😊. שווה לחזור למטריצה אייזנהור 'דחוף – חשוב' ולבחון איך לסדר את הדברים.
5️⃣ מוטיבציה היא מיתוס.
על פי התיאוריה האדלריאנית מטרת העל של האדם היא להשיג תחושת ערך ושייכות לקבוצה, כלומר להרגיש שייך לקבוצה ולהיות אדם שהקבוצה מעריכה. בבית התחושה הזאת מתקיימת ואילו בעבודה אנחנו כל הזמן מנסים להוכיח את עצמנו, לכן קל לנו לוותר על זמן 'בית' לטובת מקום העבודה – וה"מוטיבציה" להציב גבולות ולדאוג לאיזון בית עבודה לעולם לא תגיע.
מחקרים מראים "שמוטיבציה" מחזיקה 5 שניות בלבד! לאחר 5 שניות המוח מתחיל להעלות סיבות והסברים למה לא כדאי לי לעשות את הפעולה הזו. הפתרון? פשוט להחליט ולעשות ולא לחכות לאיזו מוטיבציית קסם. . .
"מנהיגים חייבים לקחת אחריות מלאה על כל מה שקורה בעולם שלהם. אין אף אחד אחר להאשים." – ג'וקו ווילינק
אסיים כמו שהפוסט הזה התחיל, האחראיות להשיג את האיזון המיוחל היא עליך, עליך לבחור לבנות לו"ז, להציב גבולות והרגלים ולנהל אותם. רק על ידי עשייה מוצאים את האיזון.
לינק לפוסט אחר שלי בנושא – האמת על ניהול זמן – https://ronenfrieman.com/%d7%94%d7%90%d7%9e%d7%aa-%d7%a2%d7%9c-%d7%a0%d7%99%d7%94%d7%95%d7%9c-%d7%96%d7%9e%d7%9f/
#משמעתעצמית #ניהולזמן #מנהיגות #חופש #פיתוחאישי #איזוןביתעבודה