Business, ניהול, פורסם ברשתות חברתיות

איך לעשות שינוי ארגוני או להניע פרויקט חדש?

Nemawashi (根回し) הוא תהליך עסקי יפני לא רשמי של הנחת היסוד לשינוי בארגון. 

אתמול, מנהל שאני מלווה בכניסה לתפקיד בכיר בארגון חדש, התחיל את הפגישה בעדכון על משבר שיש לו עם עובד הכי ותיק בארגון, משבר שהתגלגל לפתחו של המנכ"ל שזימן את שניהם לשיחה בעוד יומיים. 

כששאלתי אותו מה יהיה בשיחה אצל המנכ"ל, הוא הביט בי מופתע וענה, אני לא יודע, אהיה בשיחה ואגלה… 

זה הפתיע אותי, שמנהל בכיר מגיע לפגישה כשהוא לא יודע מה יהיה בה, וגרם לי להיזכר ב – Nemawashi (根回し). נאמהוואשי הוא תהליך עסקי יפני, לא רשמי, המאפשר לבנות קונצנזוס והסכמה רחבה לפני קבלת החלטות. בעצם, להניח את היסודות לשינויים בארגון, על ידי שיחה עם האנשים הנוגעים בדבר ואיסוף תמיכה ומשוב, לפני הודעה רשמית. 

Nemawashi מוצלח מאפשר לבצע שינויים בהסכמת כל הצדדים, ולמנוע מבוכה.

בדרך כלל, נאמהוואשי מוכר יותר באתגרים אחרים, ולא בסכסוך בין עובדים. דוגמאות לנאמהוואשי בארגון, יכולות להיות, למשל: 

ניהול פרויקטים – מנהל יכול למנוע מחלוקות, על ידי קיום שיחות אישיות עם חברי הצוות, לפני הצגת הרעיון באופן רשמי. שיחות אלה היו מאפשרות לו להבין את החששות שלהם, לענות על שאלותיהם ולגבש תמיכה בפרויקט.

שינוי ארגוני – התהליך מאפשר למנוע התנגדות עתידית של עובדים, על ידי קיום סדרה של פגישות עם עובדים מכל הרמות הארגוניות. שיחות אלה מאפשרות להסביר את הסיבות לשינוי, לענות על שאלותיהם וחששם של העובדים ולכלול אותם בתהליך קבלת ההחלטות.

בעיות תקשורת בין מחלקות – התהליך מאפשר למנוע מלחמות כוח ובייחוד עיכובים, עקב בעיות תקשורת. Nemawashi  בארגון יכול לעזור לבנות קשרים חזקים בין הצוותים השונים ומבטיח שכולם עובדים למטרה משותפת.

המשותף לכל הבעיות, וגם לאתגר של המנהל שאיתו אני עובד, הוא שבמציאות ארגון הוא אמנם גם מחלקות, תהליכי עבודה ונהלים, אבל, לפני הכל, ארגון הוא אנשים המרכיבים אותו. 

האנשים, הם כוח המניע מאחורי כל ארגון, הם אלו שיוצרים את התרבות הארגונית, את החדשנות וההצלחה עסקית. 

והכוח המניע אנשים הוא תקשורת.

בכל ארגון קיימים שני סוגי תקשורת. תקשורת פורמלית – העברת מידע רשמית בתוך הארגון, דרך ערוצים מוגדרים כמו דוא"ל, ישיבות רשמיות, נהלים ומסמכים, סיכומי פגישה וכיו"ב.

תקשורת בלתי פורמלית היא חילופי מידע בין עובדים, שלא באמצעות ערוצים רשמיים, כמו שיחות פנים אל פנים, שיחות מסדרון, שיחות על קפה, במשרד או בארוחת צהרים. 

בעולם העבודה המודרני, על המנהל לשלב נכון בין תקשורת פורמלית לבלתי פורמלית. השילוב הזה הוא קריטי להצלחת המנהל והארגון. 

בעוד שהתקשורת הפורמלית מעבירה מסרים ברורים, התקשורת הבלתי פורמלית מעודדת חדשנות ושיתוף פעולה. 

נאמהוואשי (Nemawashi 根回し), מציע למנף את התקשורת הבלתי פורמלית כדי לגייס תמיכה בפרויקט, שינוי, או אפילו שיחת הבהרה אצל המנכ"ל, וזאת לפני התקשורת הרשמית. 

5 טיפים איך לשפר את התקשורת הבלתי פורמלית שלך:

  1. להתחיל בקטן: אל תנסה לשנות את סגנון התקשורת שלך בן לילה. נצל את פינת הקפה/ארוחת הצהריים להתחיל שיחות קצרות ובלתי מחייבות עם העובדים שלך. שאל אותם איך עובר עליהם היום, או מה הם עשו בסוף השבוע.

  2. הקשב יותר מלדבר: תקשורת אפקטיבית היא לא רק לדבר, אלא באמת להקשיב. הקדש זמן להקשבה פעילה לדברי העובדים שלך. הראה להם שאתה מעריך את דעתם ושהם חשובים לך.

  3. צור הזדמנויות: ארגן אירועים חברתיים קטנים, כמו ארוחות צהרים משותפות או פעילויות אחרות מחוץ למשרד. זה ייצור הזדמנויות טבעיות לשיחות בלתי פורמליות.

  4. השתמש בהומור או סיפורים: הומור או סיפור עם אנקדוטה מתאימה הם דרך מעולה לשבור את הקרח ולהוריד את החסמים של הצד השני. הם יעזרו לך ליצור קשרים עם מנהלים אחרים בארגון ולפתוח ערוץ תקשורת בלתי פורמלי חדש.

  5. התבונן במנהלים אחרים: התבונן במנהלים אחרים שאתה מעריך את יכולות התקשורת שלהם. מה הם עושים? מהי אסטרטגיית תקשורת בה הם משתמשים?


"תקשורת מצוינת לא מתרחשת רק באופן טבעי. היא תוצר של עבודה קשה, תהליך, מיומנות, ומערכת יחסים". – פאט מקמילן

השאר הודעה באתר


    Write a comment

    תפריט נגישות